تقسیم بندی گیاهان را باید از چند وجه آنها بررسی کنیم که این ویژگیها بر اساس ظاهر، نوع نگهداری، آپارتمانی و یا فضای باز و حتی یک ساله و چند ساله بودن گیاهان میباشد.
تقسیم بندی گیاهان براساس ظاهر
گیاهان از نظر ظاهر فیزیکی، ساختار و رفتار فیزیولوژیکی منحصر به فرد هستند. گذشته از آن، همچنین از نظر زیستگاه، مقاومت و نیاز به مواد مغذی متفاوت هستند. گیاهان اگرچه ظاهری متفاوت دارند؛ اما در همین تفاوت شباهتهایی نیز دارند.
تقسیم بندی گیاهان براساس آپارتمانی و یا فضای باز
گیاهان آپارتمانی
گیاه آپارتمانی گاهی با نامهای گیاه گلدانی و گیاه خانگی نیز شناخته میشود. گیاهی است که در محیط داخلی و در مکانهای سرپوشیده مانند خانهها و ادارات رشد میکند و هدف اصلی پرورش آنها، اهداف تزیینی است.
گیاهان آپارتمانی نیازهای مراقبتی دارند که با گیاهانی که در فضای باز رشد میکنند متفاوت است. رطوبت، نور، مخلوط خاک، دما، تهویه هوا، کودها و گلدان همه عوامل مهمی هستند.
اکثر گیاهان آپارتمانی گونههایی هستند که برای زنده ماندن در محدوده دمایی بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد در تمام طول سال سازگار شدهاند، زیرا گیاهانی که برای محیطهای معتدل سازگار شدهاند، به دمای زمستانی خارج از شرایط عادی داخلی نیاز دارند.
بسیاری از گیاهان آپارتمانی در اکوسیستمهای خشک فصلی زندگی میکنند که به آنها کمک میکند تا با هوای خشک داخل خانه سازگار شوند و بسیاری از گیاهان آپارتمانی در معرض آبیاری نامناسب هستند. اغلب، گیاهان آپارتمانی مناطق گرمسیری به طور طبیعی در شرایط سایه رشد میکنند و اغلب میتوانند در شرایط کم نور رشد کنند.

انواع گیاهان آپارتمانی
گیاهان آپارتمانی بزرگ
گلهای آپارتمانی بزرگ گیاهانی در حد گیاهان باغچهای هستند و نیاز به نگهداری تقریبا مشابهی از لحاظ آب و خاک و رسیدگی دارند.
مثل: سانسوریا، فیکوس لیراتا، آگلونما، یوکا
گیاهان آپارتمانی کوچک
گیاهان آپارتمانی کوچک معمولا دارای سایز گلدانی و کمتر از چهل الی پنجاه سانتیمتر ارتفاع هستند.
مثل: گیاه گندمی یا عنکبوتی، زامیفولیا، پپرومیا (برگ قاشقی)
انواع کاکتوس و ساکولنت
اگر نمیتوانید مرتباً از گلهای خود مراقبت کنید یا فضای بسیار کمی دارید، میتوانید از انواع کاکتوس استفاده کنید. این گیاهان به کمترین میزان مراقبت نیاز دارند و به دلیل تنوع بالایی که دارند میتوانند یک گزینه جذاب برای خانهی شما باشند.
در تقسیم بندی گیاهان آپارتمانی در مورد این گیاهان گوشتی دوست داشتنی این نکته را در نظر گرفت که به علت ذخیره آب، به آبدهی کمی نیاز دارند چون در نهایت آبیاری زیاد منجر به مرگ آنها خواهد شد.
ساکولنت به هر گیاهی گفته میشود که بتواند آب را درون ساقه یا برگهای خود ذخیره کند. این گیاهان معمولا ساقه یا برگهایی گوشتی دارند که توانایی ذخیره آب دارند. باید بدانید که تمام کاکتوسها در واقع یک ساکولنت هستند اما تمام ساکولنتها، کاکتوس نیستند. در واقع ساکولنت نامی عمومیتر است و کاکتوسها را نیز شامل میشود. از انواع کاکتوس و ساکولنت میتوان آگاو (خنجری)، سدوم، کراسولا، افوربیا، آشوریا (ساق عروس) اشاره کرد.
گیاهان فضای باز یا باغچه ای
خیلی وقتها این جمله تکراری را شنیدهاید که من میخواهم برای باغچهام گلهای زیبا بکارم، اما هر چیزی که میکارم میمیرد. گیاهان مرده در فضای باز ممکن است به دلایل زیادی رخ دهند.
برای داشتن یک باغچه زیبا باید از گیاهان مختلفی استفاده کرد که این گیاهان رو میتوان از نظر یک ساله بودن و یا چند ساله بودن تقسیم بندی کرد. به طور کلی گلهای مناسب برای باغچه و حیاط خانه باید ویژگیهایی نظیر مقاوم بودن در برابر سرما، گرما، نور، حرارت، کمآبی و … را دارا باشند.
گیاهان فضای باز به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. دستههای گسترده شامل درختان، درختچهها، گیاهان گلدار، گیاهان غیرگلدار و ساکولنتها میشود. در حالی که بسیاری از این گیاهان را میتوان در داخل خانه پرورش داد، اما در فضای باز با آفتاب و سایه طبیعی، زمین غنی از مواد مغذی و آب فراوان رشد میکنند. در تقسیم بندی گیاهان باید همه این موارد را در نظر گرفت.

گیاهان یک ساله
گیاهان یک ساله، فقط یک سال زندگی میکنند و گلهایی دارند که فقط برای یک فصل دوام میآورند. گلهای آنها به مدت سه یا چهار ماه شکوفا میشود، دانههای جدید تولید میکنند و سپس گیاهان در طول سال از بین میروند. مثل: گل اطلسی، گل میمون، ریحان، گیاه جعفری، بنفشه و گل همیشه بهار
گیاهان چند ساله
گیاهان چند ساله برای چندین فصل یا سال دوام میآورند و در طول سال در صورت نگهداری مناسب همیشه سبز هستند و حتی همیشه گل میدهند. گیاه چند ساله مانند گونههای یک ساله نیازی به کاشت مجدد سالانه در باغ ندارند. مثل: شمعدانی، ژربرا، گل رز، مینای دائمی، گازانیا و انواع کاکتوس.

در تقسیم بندی گیاهان فضای باز میتوان به درختان و درختچهها اشاره کرد.
درختچه
درختچه ها شبیه درختان هستند، اما گیاهان کوچکتر و چوبی هستند که شاخههای خود را تا سطح زمین پایین نگه میدارند.
دو نوع اصلی درختچه وجود دارد: انواع گلدار و انواع زینتی. درختچههای گلدار فصل به فصل گل میدهند و شامل یاس وحشی، گیاه پم پس گرس و هورتانسیا هستند.
درختچههای زینتی مانند آرالیا و فونیکس گل نمیدهند اما دارای شاخ و برگ همیشه سبز و ظاهری زینتی هستند.
درختان
درختان به دستههای مختلفی تقسیم میشوند، از جمله انواع گل، میوه، زینتی و سایه. این درختان میتوانند از نظر طبیعت همیشه سبز یا برگریز باشند، به این معنی که برگهای آنها در فصلهای پاییز و زمستان از بین میرود.
نمونههایی از درختان گلدار و زینتی عبارتند از: جاکاراندا یا درخت نورا، مگنولیا. درختان سایه دار شامل بید مجنون، بلوط، افرا و سرو هستند. درختان میوه شامل آلبالو، سیب، توت هستند.
پیاز گل
در تقسیم بندی گیاهان میتوان به پیاز گل اشاره کرد. شاید شناخته شدهترین پیازهای گل آنهایی باشند که در بهار گل میدهند، مانند گل لاله، نرگس و سنبل. پیازها جنین کل گیاه را در خود دارند. پس از شکوفه دادن پیاز، برگها انرژی را برای شکوفههای فصل بعد ذخیره میکنند. پیازها همچنین شامل انواع خوراکی مانند پیاز، سیر و موسیر و سیب زمینی هستند. اگر همه اینها به جای برداشت در زمین رها شوند، گل میدهند.
گلهای پیاز از دیگر گیاهان گلدار متمایز هستند زیرا به جای بذرهای سنتی به ساختار ساقه و ریشه خاصی برای رشد نیاز دارند. گیاهان گلدار پیاز دارای دورههای فعال و استراحت یا خواب هستند. گیاه رشد میکند، گل میدهد، سپس به دوره استراحت باز میگردد که در آن رشد ظاهری وجود ندارد.
گیاهان پوششی
در تقسیم بندی گیاهان باید گیاهان پوششی را در نظر گرفت. معمولا سرعت رشد کمی داشته و بیشتر از آنکه عمودی رشد کنند، افقی رشد میکنند و مثل فرش روی زمین پخش میشوند. این دسته از گیاهان معمولا نگهداری آسانی نیز داشته و ماههای زیادی از سال سرسبز و خرم هستند.
گیاهان پوششی کاربردهای مختلفی دارند؛ بهطوریکه این گیاهان گاهی برای پر کردن فصاهای خالی، گاهی برای ایجاد پس زمینه در پشت گلهای دیگر و گاهی نیز برای پوشاندن خرابیها یا نقصهای باغچه و باغ استفاده میشوند.
یکی دیگر از کاربردهای اساسی این نوع گیاهان حفظ استقامت خاک و جلوگیری از رشد علفهای هرز است؛ از آنجایی که این گیاهان تمام سطح خاک را پوشش میدهند، باعث میشوند تا خاک محکمتر و متراکمتر بماند و اجازهای به رشد علفهای هرز ندهد. درواقع در این مورد گیاهان پوششی مثل مالچ عمل میکنند و میتوانند رطوبت و مواد غذایی را درون خاک حفظ کنند که اینکار کمک زیادی به تقویت خاک باغچه یا باغ میکند.

مزایای اصلی داشتن گل و گیاه
تاثیر گیاهان در زندگی نه تنها آرایش طبیعی به محیط زندگی اضافه میکند بلکه بر تنش و استرس شما تأثیر مثبتی دارد و بهترین انرژیهای طبیعت را به زندگی شما میآورند.
هر گل و گیاهی دارای خاصیت و اثرات زیادی است.
گیاهان، دوستانی زنده و وفادار هستند که همیشه حس زندگی منتقل میکنند.
گیاهان به عنوان فیلترهای طبیعی هوا و خاصیت تصفیه کنندگی محیط عمل میکنند.
نگاه کردن به گلها باعث افزایش خلق و خو، آرامش روح و افزایش تمرکز میشود.
آنها در واقع جوهرههای زندگی و سرسبزی چشمههای انرژی هستند.